Jdi na obsah Jdi na menu

Nabíječ SKY RC D400 Ultimate

19. 1. 2018

Test nabíječe SKY RC D400 Ultimate Duo 2x 200W

 

Před nedávnem dostala redakce RCM od distributora, firmy Pelikán Daniel, na test nabíječ SKY RC Ultimate Duo 1400W/30A. V dnešním testu se podíváme na novější nabíječ od stejnojmenné firmy SKY RC s označením D400 Ultimate Duo 2x 200W. Jak už je z názvu rozpoznatelné jde rovněž o dvoukanálový nabíječ o celkovém výkonu 400W. Zvládne nabíjet až 7 lithiových článků nebo 18 NiMH / NiCd. U olověných baterií je to až 12 článků, a je vybaven vestavěným napájecím zdrojem.

stazeny-soubor--4-.jpg

 

Firma SKY RC se dostává do popředí modelářského světa díky širokému sortimentu především nabíječkám a zdrojům, se skvělým poměrem cena / výkon.

Co tedy dostaneme, pokud si vybereme typ D400?

V úhledné vypolstrované krabici najdeme mimo samotného nabíječe, 2x nabíjecí kabely se 4mm banánky, 2x nabíjecí kabely se 4mm banánky opatřené konektorem XT60, 2x multiadaptér balanceru pro 2-7 článků a síťový kabel. Samozřejmostí je anglický, ale taky český, velmi podrobný návod na obsluhu. Jediné co vám může chybět, bude napájecí kabel ze stejnosměrného zdroje.

 

Samotný nabíječ má rozměry 228x194x83mm a váhu 2,5Kg. Tělo je celokovové, z čela jsou 2 dvouřádkové modře podsvícené displeje, pod kterými se nachází 4 ovládací tlačítka pro každý z nich. Z přední strany jsou dvojice 4mm banánků, pro silové nabíjení, zásuvky balanceru (JST-XH), konektory pro teplotní čidla, mikro USB port pro ovládání nabíječe z PC, případně aktualizaci fimwaru, jako poslední velmi praktickou věc zde najdeme USB nabíjecí výstup s nabíjecím proudem až 2A. Z pravého boku najdeme čtveřici 4mm banánků sloužících jako stabilizovaný zdroj, dále konektor XT 90 pro napájení nabíječe stejnosměrným napětím 11-18V. Poslední věc, kterou zde můžeme spatřit je mřížka ventilátoru, kterou nalezneme i na protější straně. Při provozu jeden ventilátor vzduch nasává a druhý jej vyfukuje, proto je důležité, aby z bočních stran bylo dost prostoru pro dobrou cirkulaci vzduchu. Ze zadní strany se nachází pouze sítová PC zásuvka a vypínač.

 

Menu nabíječe je přehledné a ovládaní velmi jednoduché. Tlačítky + a – slouží pro listování v menu a změnu veličin, tlačítkem STOP můžeme ukončit nabíjení, nebo zrušit nastavovaný parametr, popřípadě se vrátit o úroveň výš v menu. Tlačítkem ENTER se potvrzují nastavované parametry a spouští samotné nabíjení.

stazeny-soubor--7-.jpg

 

Nabíjet můžeme praktici cokoliv, od základních typů baterií jako NiCD, NiMH, PB baterií, nejoblíbenějších Li-Po až po Li-Ion, Li-Fe a Li-HV s koncovým napětím 4,35V na článek.

 

Jako velice praktické může být využití synchronního režimu, kdy pomocí levého kanálu součastně nastavujeme i kanál pravý. Tuhle funkci můžeme využít při nabíjení dvou identických sad baterií.

 

Kromě nepřeberného množství nabíjecích režimů oceňuji i možnost měření vnitřního odporu baterií. V praxi pak vidíme ohmický odpor jednotlivých článků a lehce si pak uděláme obraz o kondici baterie. Osobně mám vyzkoušené, že dobrá a kvalitní baterie má vnitřní odpor jednotlivých článků kolem 3Ω, ovšem u malých kapacit baterií bývají hodnoty mnohonásobně vyšší. Dále máme možnost měřit napětí sad baterií s porovnáním nejvyššího a nejnižšího napětí článku v sadě a to s rozlišovací schopností na tři desetinná místa.

stazeny-soubor--8-.jpg

 

Při nabíjení článků NiCd, NiMH je kromě ručního nastavení proudu i možnost použití režimu AUTO, kdy zadáme pouze maximální proud, a nabíječ si sám na základě vnitřního odporu článků nastaví optimální hodnotu proudu. Rovněž je možno nastavit citlivost (delta peak) v rozsahu 3-15 mV na článek. Pro dlouho nepoužívané akumulátory je určena funkce RE-PEAK, která ignoruje falešné poklesy napětí při nabíjení, aby nedošlo k předčasnému ukončení nabíjení. Pro naformátování baterií Ni-xx je zde volba režimu cyklování a to až 5x za sebou, kde si můžeme vybrat, zda chceme baterii prvně nabít, nebo vybít.

 

Jak je to s maximálním výkonem a maximálním proudem nabíječe?

Už v úvodu článku bylo zmíněno, že nabíječ disponuje vestavěným sítovým zdrojem, my se teď podíváme jaké má parametry a kolik toho ,,utáhne“ Nabíječ Ultimate Duo je vybaven 400W zdrojem, který napájí oba kanály. V menu ,,SYSTÉM SETTING“ si pak můžeme nastavit maximální výkon jednotlivého kanálu, který musí být v součtu vždy maximálně 400W. Pokud tedy nabíjíme pouze jednu sadu baterií, můžeme v menu nastavit maximální výkon pro nabíjený kanál na plných 400W. První kanál má větší prioritu, takže zde je nejmenší dovolený výkon 200W. Veličinu výkonu můžeme změnit i v průběhu nabíjení za předpokladu, že nabíjíme jen na jednom kanálu. Pokud trošku tápete jaký je maximální proud nabíjené sady, vzorec pro výpočet je naprosto jednoduchý. Napětí x proud se rovná výkon. Když vzorec přetočíme, budeme výkon, tedy waty dělit napětím. V příkladu 6ti článkovou baterii o napětí 22,2V dokážeme nabíjet proudem 18A za předpokladu využití jednoho kanálu.

Pokud nabíječ budeme napájet z externího zdroje, popřípadě (auto)baterie, bude zde platit stejné parametry, jako při napájení z interního zdroje. Mějte na paměti, že proudy odebírané z externího zdroje jsou velmi vysoké a taky velmi záleží na napětí napáječe. Budeme-li mít autobaterii o napětí 12V, bude odebíraný proud při maximálních nabíjecích hodnotách kolem 40ti A. Pokud využijete zdroj s napětím 18ti volt proud klesne na 30A. Při napájení z baterie oceníte funkci automatického ukončení nabíjecího procesu při poklesu napětí, které můžete nastavit v rozsahu 10,0 – 12,0 V.

 

Vybíjecí proud nabíječe je maximálně 5A a vybíjecí výkon je 36W na kanál. Není to mnoho, ale já raději baterie vybíjím v modelu, než na nabíječce, pouze při režimu STORAGE si chvíli počkáte, pokud je napětí baterie vyšší než 3,8V na článek.

 

Závěrem, bych chtěl říct, že firma SKY RC postavila velmi kvalitní nabíječ s velmi jednoduchým a přehledným ovládáním s celou řadou užitečných funkcí, zde bych ještě zmínil zajímavost, kdy nabíječ umožňuje používat kanál číslo dva, jako stabilizovaný zdroj s nastavitelným napětím od 6ti do 15ti voltů a proudovým zatížením do 10ti A. Jedinou výtku bych měl ke způsobu chlazení, již na začátku jsem zmínil, že nabíječ chladí 2 ventilátory, kdy jeden vzduch nasává a druhý jej vyfukuje. Bohužel zde není vyřešena lineární závislost průtoku vzduchu vůči teplotě, což je škoda. V praxi to pak vypadá tak, že ať nabíjíte jakýkoliv typ baterie, vždy se po nějaké době rozběhnou ventilátory, které jsou poměrně hlasité a vypnou se až po ukončení nabíjení. Je to bohužel daň za velmi kompaktní rozměry celého nabíječe s velmi výkonným integrovaným zdrojem, který vyzařuje velké množství tepla, krom samotného nabíječe. Doporučená koncová cena nabíječe SK YRC D400 Ultimate Duo je 5990Kč včetně DPH.

stazeny-soubor--9-.jpg

stazeny-soubor--3-.jpg

Jan Pelánek Zlín.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář